top of page
Keresés
  • orasmariannandrea

Online pszichológiai tanácsadás előnyei és hátrányai- kliens szemmelA pszichológiai tanácsadás és coaching széleskörű terjedéséhez nagyban hozzájárult a technológiai fejlődés, ami hurrikán szerűen beszippantott minden korosztályt. Nem meglepő, hogy a tanácsadás területeire is számos elérhető lehetőséget nyitott meg. Jelenleg nehézséget a lehetőségek előnyei, hátrányai és ezek mérlegelése okozza, annak eldöntése, hogy:

Mennyire lesz az online coaching hasznos? Mennyire tud kialakulni a bizalmi kapcsolat az online pszichológiai tanácsadás során?

Alább igyekeztem a legfontosabb nézőpontokat összegezve ismertetni az online tanácsadásban rejlő lehetőségeket és buktatókat. Lássuk is őket:


Az online tanácsadás előnyei

Először is vegyük sorra, milyen előnyeivel jár az online pszichológiai tanácsadás/coaching:


Szociális stigma elkerülése

Még nem tart ott a világ, hogy mindenkinek legyen egy pszichológusa, a fogorvos és a háziorvos mellé – pedig a lelki egészség legalább olyan fontos és meghatározó, mint a fizikai- ezért stigmatizáló tud lenni a társadalom részéről, pszichológushoz járni.


Azok számára, akik nem szívesen tennék publikussá, hogy tanácsadásra járnak, az online tér tökéletesen megadja a vágyott védőhálót. A tanácsadás otthoni körülmények között teljesen más fényben tűnhet fel. A személy megvan kímélve azoktól a kellemetlen helyzetektől, amelyek a pszichológiai rendelő felé az úton, vagy a helyszínen idegen, vagy ismert emberekkel való találkozást eredményezhetik.


Emiatt a online tanácsadás azt az anonimitási szintet adja meg a személynek, amelyre szüksége van, ezzel is növelve annak esélyét, hogy segítséghez forduljon.

Rugalmasság térben

Az online tanácsadás könnyen elérhető bárki számára, nincsenek helyhez kötött korlátok, akár határon innen és túl is igénybe lehet venni a szolgáltatásokat. Például azok számára, akik vidéken, vagy olyan távoli helyen laknak, ahol nincs tanácsadói lehetőség, ez egy megoldást nyújthat problémáik feldolgozására.

Azok számára, akik fizikai problémával rendelkeznek, vagy nem tudják elhagyni otthonaikat, szintén egy jó alternatíva, megoldva az utazással járó nehézségeket és költségeket.


Rugalmasság időben

Online tanácsadás során, a pszichológusok nagy része, sokkal rugalmasabb, hiszen nincsennek a rendelői nyitvatartás kereteihez kötve, hanem otthonról rugalmasan, akár a megszokott munkaidőn kívül, is tudnak időpontokat biztosítani, a kért igényeknek megfelelően.


Kényelem

Az online tanácsadás kényelmes, úgy a pszichológus, mint a kliens számára. Mindenki a saját megszokott természetes közegében vehet részt az alkalmakon, ami egy alap biztonság érzést visz be, a közös munkába. Megszokott otthoni bútorok, színek, eszközök mind segítenek az első alkalommal megjelenő ismeretlen és idegen érzésen való gyorsabb túljutáson. A szokatlan megszokottá válása, személyes tanácsadás esetén, akár több alkalomig is eltarthat, mire ismerőssé válik a berendezés, közeg, pszichológus személye.


Azok számára, akik bizonytalanok a tanácsadással kapcsolatban, vagy kényelmetlenül érzik magukat a tradicionális tanácsadói közegben, ahol szemtől szemben élőben ül a szakember és hallgatja a klienst, azok számára kedvezőbb egy online térben való közös munka, ahol akár csak írásban vagy hívás formájában is meg lehet osztani a problémákat.


Anonimitás

Vannak személyek, akikre a szemtől szembeni kommunikáció hiánya pozitív hatással van, és sokkal nyitottabban beszélnek nehézségeikről, megfeledkezve olyan aggodalmakról, hogy számít a kora, neme, nemzetisége, méretei, fizikai megjelenése, hiszen ezek korlátozottan vagy nem is derülnek ki, az online tanácsadások során.

Megmarad az a szintű anonimitás, mely kihangsúlyozza, hogy a személy belső tulajdonságai és problémája mindennél fontosabb.

Technológia adta korlátlan lehetőségek

Az online tér számos modern lehetőséget biztosít, melyet kihasználva még színesebbé és hasznosabbá lehet tenni az alkalmakat. Videók megosztása, különböző relaxációs hanganyagok kipróbálása, és számos olyan feladat közös megbeszélésére ad teret a felület, melyeket élőben nagyon sok eszközzel és előkészülettel lehet csak alkalmazni. Ez az én elsődleges kedvencem!


Az online pszichológiai tanácsadás/coaching hátrányai


Nonverbális és verbális korlátok

A verbális és nonverbális tényezők kiemelten fontos szerepet játszanak a kliens személyiségének, érzéseinek és gondolatainak megismerésében, és annak beazonosításában, ha ellentmondás merül fel az elmondottak és a tesztbeszéd között. Az online tanácsadás egyik kritikus pontja, hogy ezekkel a fontos elemekkel szegényesen gazdálkodik.


A hagyományos tanácsadás erősen a nonverbális és verbális tényezőkre, mint fontos jelzéssel bíró megnyilvánulásokra alapszik, egy kommunikációs forma, ami arról üzen, hogy milyen belső gondolatokat, érzéseket él meg éppen a személy, az adott nehézségről való beszélgetés során.

Online tanácsadás korlátozottan ad rátálást a hangszín változására, mimikára, teljes testbeszédre vagy szemkontaktusra. Ez negatívan hathat a tanácsadás kiemeneteleire, mert a pszichológusnak nincs lehetősége, ezeket a jeleket megfigyelni.

Csökkent intimitás

Nem csak a pszichológus érzi a kliens jelenlétét kevésbé, hanem a kliens is távolabbinak érezheti a segítőt magától, hiszen olyan gesztusok maradhatnak el, mint a nyitott, empatikus testbeszéd, a zsebkendő átadás, pohár vízzel való megkínálás, ami az alkalmak mélyebb pillanataiban kiegészítő támogatást nyújt, a megnyugtató hang és tartalom mellett.


Hatékonyság

A szakmabeliek folyamatosan vizsgálják az online tanácsadói intervenciók hatékonyságát. Jelenleg nagyon kevés olyan kutatás van, ami az alacsony hatékonyságot bizonyítaná. Verbális(szóban vagy írásban) alapokon működő tanácsadás megnövelheti a félrediagnosztizálás esélyét. Ez leginkább a súlyosabb pszichológiai problémákat érinti, amelyeknél nem ajánlott az online terápia, mint pl. krónikus depresszió és pszichotikus zavarok.


Technikai nehézségek, megbízhatóság, titoktartás

Nem ismeretlen a technikai eszközök számára a szakadozott működés vagy internet problémák. Online tanácsadás során a jól működő internet és eszközök legalább annyira fontosak, mint a kliens és pszichológus jelenléte. Nagyban befolyásolhatja a folyamat eredményességét és hatékonyságát, ha az éppen használt eszközök lefagynak, kidobnak a rendszerből, az internet gyorsasága nem megfelelő.


A technika biztosítása elsődleges, ha online tanácsadásban gondolkodik. Első körben bizonyosodjon meg arról, hogy jól működő eszközökkel és internet hozzáféréssel rendelkezik.

Pszichológus, coach szakértelme és hitelessége

Ha megvannak a megfelelő eszközök és a hasító internet, akkor érdemes rendesen a szakemberek után nézni, hogy képzett és valós személy legyen a kiválasztottja. Az online tér nem csak a klineseknek ad teret, bizonyos információk elhallgatásához, hanem a betyárkodó, nem szakmabeli egyének számára is.


Mindenképp mérlegeljen a pro és kontra érvek között, mielőtt döntést hozna. Amennyiben úgy érzi, az online tanácsadás működhet az Ön számára és szeretne belevágni, legyen szó pszichológiai tanácsadás vagy coaching folyamatról, keressen bátran!
Források:

  1. Gedge, R. (2009). Retrieved from World Wide Web on 12th October 2009 from www.scu.edu.au.

  2. Pelling, N. (2009). The use of Email and the Internet in Couselling and Psychological Services: What Practitioners Need to Know. Couselling Psychotherapy, 5.

  3. Trepal, H. Haberstroth, S. Duffey, T., & Evans, M. (2007).Considerations and Strategies for Teaching Online skills: Establishing Relationships in Cyberspace. Cousellor Education and Supervision, 46, 266-279.

  4. Richards, D., & Vigano, N. (2011). Online counselling. Encyclopedia of Online Behaviour. Vol. 1.

133 megtekintés0 hozzászólás

Comments


bottom of page